Vyzkoušejte 3 triky, aby open-ended hračky neležely v polici

 

Nakoupili jste spoustu hraček pro hru s otevřeným koncem a očekávali jste hodiny hraní, nekonečno možností v praxi, duhou zabarvený pokojíček a ono… nic. Dejte open-ended hračkám ještě jednu šanci a vyzkoušejte naše triky, kterými dětem připravíte cestičku ke kreativitě, soustředěnému hernímu flow a dlouho trvající zábavě.

 

1 Pozvánka ke hře

Děti zrcadlí naše chování a zvyky, zkrátka se od nás učí. To stejné platí o hračkách a invitation play. Připravte pro ně herní scénu na vybrané téma, může to být například duhové království, lesní stvoření a skřítkové, podmořský svět, nebo malé město s gumovými silničkami a pár domečky. Takový malý svět je pro děti velkým lákadlem, ke kterému rády zasednou. Vytváří si vlastní příběhy a zbytek volného místa dotvářejí podle vlastních nápadů. Vy jim takto jen ukážete směr, kterým se už pak vydají sami.

 

Invitation playPřipravené mořské prostředí

 

2 Základ a téma

Pokud vaše děti naopak velmi rády tvoří a staví, jen zkrátka neví, do čeho se přesně pustit, domluvte si společné téma, např. postavíme duhové město, vytvoříme vláčkodráhu a doplníme lesy a rybníky, nebo připravíme safari krajinu pro zvířata a vezmeme si k tomu knížku, atp. Pak už se vrhněte do práce vy a na hromádku „položte základní kámen“ celého dění – vyberte dle svého uvážení stavebnice, hedvábné šátky, mandaly, figurky, stromy a další dekorace krajiny. Nic dalšího není potřeba. O zbytek, o konkrétní sestavení a případné další doplnění, se postará dětská fantazie.

 

Open ended play vesmírné témaPřipravená hromádka pro otevřenou hru s tématem vesmíru

 

3 Změňte formu vystavení open-ended hraček

 Duha vystavená v polici je krásný dekorační prvek dětského pokoje. Stejně tak dřevěná pyramida z různobarevných kvádrů. A to samé platí třeba o kloboučnících, ninách s kloboučky, seřazených hezky podle barev. Všechno jsou to na oko pěkné dekorace, které už samy o sobě dělají parádu. Jenže co v takové formě moc neumí, je podnítit dětskou fantazii (mnohdy i dospělou), aby viděly něco jiného, než jen duhu, hezkou dřevěnou pyramidu, nebo panáčky. A tak hračky leží ladem a skladem.

 

Vystavení open-ended hraček, duha GrimmsVystavení open-ended hraček v rozebraném stavu napovídajícím možnosti hraní

 

Změnit způsob, jakým vnímáme hračky, je ale naštěstí velmi snadné. ROZEBERTE JE. Niny s kloboučky a kouzelníky postavte i na sebe jako pevné sloupy pro stavění domečků. Stavebnice nenechávejte úhledně uložené, rozházejte je, rozestavte je do nějakého jiného tvaru, uložte je to košíčku. Vystavte je podle barev. Dovolte jim trochu chaos, který na děti už z dálky bude volat, aby s ním něco provedly – hrály si s ním a daly mu tvar, funkci a vzhled podle svého vlastního uvážení.

 

Velká pyramida Grimm`s v koši na hračkyVelká pyramida Grimm`s v koši na hračky od Vigvamu

 

Související produkty

Zpět do obchodu