UTUGOU: Balanční lávky pro kameny Stapelstein

Když se balanční lávky objevily na internetu, strhla se na nás lavina zpráv s tipem na výrobu a nespočtu žádostí o individuální výrobu. Nejdřív jsme byli přesvědčení, že lávky od nás zkrátka nebudou. Ale pak jsme se v tom začali víc vrtat a vyrobili další utukuťáckou novinku - lávky Utugou.

 

Přes hraní a řádění k posílení těla

 

Chůze po balančních lávkách posiluje hravou formou střed těla, podporuje děti v hrubé motorice, sebevědomí, překonávání sebe sama, testování hranic a prostoru. Jsou perfektní pro stavění opičích drah a překážkových drah, během kterých si děti uvnitř i venku užijí pohyb, který nenápadně, během hry a řádění jim vlastního posílí jejich tělo, ale i mozek.

 

Balanční dráha s lávkami Utugou

 

Stejně jako balanční kameny Stapelstein mají i balanční lávky Utugou rády pohyb doma i na čerstvém vzduchu. Neomezujte své aktivity pouze na interiér. Venkovní prostředí a dávka vitaminu D dělá s dětmi divy.

 

Balanční dráha Utugou venku

 

Odpočinek součástí balení

 

Lávky Utugou ale umí víc než jen pohybové hry a skotační. Tak jako houpací prkno, houpačka Spectra, nebo třeba schody Climbou v sobě skrývají parťáka pro poklidné posezení a lehárko, i balanční lávky se umí v pár vteřinách proměnit domácí rozdivočelou energii v poklidné čtení, sensory play nebo posezení u svačinky. Jakmile tedy bude zapotřebí zařadit zpátečku, aby se děti samým pohybem nevypařily do vzduchu, namísto pověšení na věšák Utupeg vytvořte pomocí lávek Utugou klidnější místo.

 

Balanční lávky Utugou jako stoleček pro sensory play

 

Z lávek a balančních kamenů Stapelstein totiž raz dva postavíte stoleček i s lavicí, u kterého se děti mohou věnovat své oblíbené činnosti - čtení, malování, skládání stavebnic - nebo potrápit své mozkové závity jinak než u klasického stolu. Jejich výška bude samozřejmě záviset na množství kamenů, které máte doma.  Samozřejmě, že čím víc štaplíků, tím víc možností, ale jedno kombo se 6 kameny v podstatě stačí.

 

Balanční lávky Utugou jako stoleček na učení 

 

Rodinná záležitost

 

Pro koho jsou? Jak staré děti si s balančními lávkami vyhrají? Unesou i mě? Naplno je využijí děti od 3 let, které už mají vyvinutý smysl pro pořádné pohybové lumpačení.

I jejich mladší sourozenci, kteří se ještě batolí, nebo teprve začali chodit, se ale jistě budou chtít účastnit výzvy ve formě zvýšeného schůdku z lávek Utugou třeba jen na balančních deskách, tedy ve velmi malém zvýšení. Dostane se jim pocitu překonání, pro ně, obrovské překážky. Jejich sebevědomí povyroste a příště si budou zase o něco jistější v kramflecích.

Ale ani jejich větší sourozenci nepřijdou zkrátka. A to ani vy ne. Dřevěné lávky Utugou unesou 150 kg, kopírují nosnost balančního kamene Stapelstein. Ve velkém zatížení je ale potřeba počítat s pružením lávky.

 

Balanční lávky Utugou, děti a dospělí

  

Německý nápad, české přepracování

 

Prapůvodním autorem téhle bájo vychytávky je německý kutil Alex (IG @easyalex), který koncem roku 2023 vypustil do digitální světa svůj další nápad i s návodem na DIY výrobu. Zřejmě sám netušil, že prakticky zboří internet a že se jednou dokonce setká se zástupci Stapelstein, se kterými proberou a prozkoumají možnosti výroby. Ta pod taktovkou Stapelstein nedopadla.

Dlouhé měsíce jsme zkoumali možnosti zpracování a bezpečnost, kterou jako Utukutu od samého prvního houpacího prkna nebereme na lehkou váhu.

S bezpečnostními normami a certifikačními institucemi máme letité zkušenosti, proto nám bylo od začátku jasné, že tam problém nebude. Že prakticky jakýkoli otvor v lávkách certifikací bez problému projde. Nejedná se totiž o otvor ve velké výšce, kde by se teprve řešila možnost propadnutí a zaklesnutí. Ale jako rodičům, kterým se hlavou denně honí tisíce katastrofických scénářů, co by se mohlo stát (roztočení na krku, hraní ve dvojici a přetahování), nám to riziko pořád nedávalo spát.

Hledali jsme proto cestu, jak k německému nápadu přidat náš český utukuťácký podpis a jak mu v našich rodičovských očích dodat vylepšený design, který v nás nebude vyvolávat žádnou paniku, nebo alespoň co nejmenší možnou. Pořád totiž platí, že to MY jako rodiče známe své děti a jejich schopnosti (i nápady na lumpárny) nejlépe a také že MY jako rodiče dokážeme odhadnout, jestli jsou lávky pro naše děti vhodné, nebo ne. Naše Utugou výrobně nikterak nesouvisí se společností Stapelstein.

 

Začněte s pohybem teď 

Zpět do obchodu