Technika pomodoro a jak může pomoct vám a vašim dětem

Nečeká nás sázení rajčata ani vaření omáčky. Provedeme vás technikou, která vede k ideální produktivitě. Zapomeňte ale na multitasking a vyhoření. Po pár kolech pomodor budete mít vy i vaše děti pocit dobře odvedené práce (i když se vám do ní třeba zpočátku nechtělo), po které získáte čistou hlavu.

 

Co to je a proč pomodoro

 

Techniku pomodoro vytvořil vývojář a podnikatel Francesco Cirillo koncem 80. let 20. století, kdy jako univerzitní student používal k organizaci svého času pro studium kuchyňskou minutku ve tvaru rajčete. Nejprve samozřejmě testoval různé časové úseky. Začínaje pár minutami, konče hodinou. Pak si ale uvědomil, že takové úseky jsou příliš dlouhé na to, aby se člověk mohl soustředit na jeden stejný úkol. Mysl začne být roztěkaná a vede často i k prokrastinaci. Jednoduše mysl se kousne a začně hledat rozptýlení. A bum! Hodina strávená na reels na IG právě uplynula. Safra…

 

S podobnými vlivy jednoho konkrétního úkolu, který je nastaven na příliš dlouhou dobu, se seznamují naše děti ve školní lavici celkem často. Po pár příkladech ztratí koncentraci a zbytek nedopočítají. Ne proto, že to neumí, ale proto, že jejich soustředění už to nezvládne. Je potřeba si říct, že v dětství je krátká doba plného soustředění zcela normální a spousta učitelů si je toho vědoma, proto úkoly a jejich styl zpracování obměňuje, aby děti například jen neseděly v lavici, ale musely se pohybovat po třídě. Tady už možná cítíte špetku Montessori.

 

Ale zpět k časovému rajčeti…

 

Základním principem techniky pomodoro je rozdělení práce do krátkých, soustředěných intervalů (kterým říkáme pomodoro), po nichž následují krátké přestávky. Svým zkoumáním došel Cirillo k intervalu 25 minut, které byly optimální pro jeho potřeby.

 

Díky tomu poznal, že čas není nepřítel, který způsobuje úzkost a stres. Ale naopak v něm poznal spojence, který díky intervalům pomáhá k lepšímu soustředění, zajišťuje regenerační přestávky a čas na nabrání sil. Znáte to, když se během práce zaseknete a nevíte, kudy dál. Rada dát si od toho odstup je zkrátka opravdu založená na pravdě.

 

Pomodoro v praxi

 

Před zahájením práce si vytvořte seznam úkolů, abyste se na ně mohli soustředit a sledovat postup. Vyhněte se rozptylování a multitaskingu. Pokud vás něco důležitého napadne během práce na konkrétním úkolu, zapište si to na druhý den.

 

Time Timer při home officu

Time Timer , technika pomodoro a home office

 

Typické pomodoro trvá 25 minut. Během nich se člověk soustředí jen a pouze na jediný úkol. Žádný multitasking, který vede ke snížení produktivity a nakonec k vyhoření.

 

Po každém pomodoru následují pauza alespoň 5 minut pro zotavení, protáhnutí, načerpaní sil a nových pohledů na úkol.

 

Po 4 pomodorech by měla následovat dlouhá přestávka alespoň 15 – 30 minut, abyste si udrželi produktivitu.

 

Pomodoro ale není nijak striktní. U každého z nás mohou být pomodora nebo přestávky jinak dlouhé, k tomu dojdeme pozorováním a postupné sebereflexi.

 

Pomodoro s dětmi

 

Je úžasné, co všechno se dá stihnout, když se na něco soustředíme přibližně půl hodiny bez přerušení!  Je to báječný způsob, jak děti nalákat k tomu, aby dělaly věci, které obvykle dělat moc nechtějí.

 

Domácí úkoly: Děti přijdou ze školy s to-do listem, do kterého se jim nechce, protože teď přišly a chtějí si užít pocitu „být doma, ne ve škole“. Nastavte časovač na 25 minut. Nestihli jste všechno? No problémo. Dejte si pauzu a pak nastavte další rajče. Vidina časového úseku pomáhá nejen produktivitě, ale také psychice v tom směru, že děti před sebou vidí jasný konec.

 

Time Timer a domácí úkoly

Time Timer, technika pomodoro a domácí úkoly

 

Čtení: Dítě se může věnovat knize 15 minut a pak si udělat krátkou přestávku, aby si o ní mohlo povídat nebo dělat něco jiného.

 

Úklid: Když se člověk rozhlédne kolem sebe, je doslova zavalený všemi úklidovými úkoly, kde začít, co udělat další. Jak dlouho to bude trvat? Nastavte si společných 25 minut a ukliďte alespoň část podle vlastní úvahy. Každý den takového malého úklidu pomáhá držet domov v menším chaosu a snižuje množství času potřebného na velký úklid.

 

Povinnosti: Uklidit nádobí, sklidit stůl, uklidit prádlo do komody, atp. Mít konec na dohled pomáhá dětemvědět, že u toho nebudeme celý den. Když už se nemohou dočkat, až budou hotové, můžeme jim ukázat na časovači zbývající čas a připomenout jim, že už to nebude trvat dlouho.

 

Čas klidu: A nebo také čas pro rodiče, kdy potřebujeme nerušeně něco vyřešit, udělat. Tento čas děti využijí na nerušené hraní a nebudou chodit s větami: „Já se nudííííím.“ A za 25 minut už si ani nevzpomenou, že nějaká nuda byla. Zkrátka si najdou zábavu.

 

Time Timer Pocket

Time Timer Pocket s krycím sklíčkem, díky kterému čas plyne bez nechtěného zásahu malých dětí

 

Hudební nástroj / domácí trénink: Někdy se do toho dětem prostě moc nechce. Ví, že to bude trvat dlouho, že je čeká krušné trénování. Ale když jim dáme možnost čas vidět a lépe vnímat, soustředí se na splnění úkolu a neremcají.

 

Nejlepší na technice Pomodoro v domácnosti s dětmi je, že mají čas na očích. Vědí, že v tom určitém okamžiku jejich úkol skončí a budou hotovy. Budou si moct úkol odškrtnout. Jakmile rajčatové technice propadnete, objevíte další a další činnosti, během kterých se nastavování času vyplatí.

 

Hedvábné předplatné - 1 měsíc

Time Timer Pocket

- cestovní verze - s ochranným zaklapnutelným sklíčkem - ideální pro malé nenechavé ručičky, které si tak s časovačem nemohou hrát
Hedvábné předplatné - 1 měsíc

Time Timer Mod

domácí edice - barevná výseč - barevné provedení časovače bez silikonu (lze dokoupit samostatně)
Hedvábné předplatné - 1 měsíc

Time Timer Mod

- klasická verze s červenou výsečí - silikon součástí balení (šedý, duhový) - možnost dokoupit další barvy silikonů

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu