8 tipů, jak pomoci dětem zvládat velké změny

Konec školního roku, nebo naopak začátek dalšího. Pro mnohé děti to znamená konec známého a začátek neznámého. Záříjový nástup do školky. Do školy. Do další třídy. Do úplně nové situace.

 

Vzpomeňme si na to, že jsme jejich průvodci, kteří je doprovázejí na cestě, kterou ještě neznají. A mají z ní samo sebou obavy. Buďme jim co nejvíce oporou. I když to nebude snadné a možná dojde i na silné emoce. Právě teď nastávají ty chvíle, kdy nás budou nejvíce potřebovat. Držím palce, ať to zvládnete s co největší lehkostí.

 

1 Dejte jim čas se připravit

 

Dostatek času, včasné upozorňování, čas na otázky a povídání pomáhají dětem zpracovat nastávající změnu a přijmout novou skutečnost.

 

2 Naslouchejte jejich obavám

 

Udělejte si čas na otázky a obavy dětí. Pomozte jim zpracovat emoce, kterými si procházejí. Buďte jim chápající oporou a sdílejte své zkušenosti.

 

TIP: Pokud mají děti problém s pojmenováním svých emocí, vezměte si k ruce emoční kartičky a jiná vyobrazení a pomozte jim k jejich pojmenování.

 

3 Přečtěte si knížky o velkých životních změnách

 

Existuje velká hromada knih, která provází děti velkými životními okamžiky. Zdá se to být jako maličkost, ale právě příběh, se kterým se mohou ztotožnit, jim pomůže překonat strach z neznáma. Ta konkrétní závisí na vaší momentální situaci.

 

4 Udržujte stejnou rutinu

 

Řád a rutinu možná vnímáme jako něco vnuceného. Jenže právě rutina a rituály dodávají dětem pocit jistoty a mentální stability. Bezpečí a předvídatelnost hraje důležitou roli v Maslowe trojúhelníku potřeb, kde stojí na druhém místě hned po fyziologických potřebách.

 

5 Buďte spolu, na blízku

 

Zachovejte společné chvíle hraní, čtení pohádek před spaním a jiné společné zvyklosti. Ujistěte se, že vaše dítě ví, že ať už se změní cokoli, vy nikam neodejdete. Ani vaše společné pouto se nevytratí.

 

6 Dejte jim možnost výběru

 

Během velkých životních změn mají děti pocit, že nemají nad svým životem žádnou kontrolu. Vše je rozhodnuto bez nich. Dovolte jim podílet se na (zdánlivě) malých rozhodnutích, aby se tohoto pocitu zbavily.

“Jakou barvu trička si vezmeš?”

“Co bys chtěl uvařit v poslední den školky?”

“Vyrazíme společně do cukrárny, nebo do zoo, až budeš mít první den školy za sebou?”

 

7 Mluvte o minulých životních změnách

 

Promluvte si o změnách, kterými si děti již úspěšně prošly. Jaké měly na začátku pocity, co je trápilo, z čeho měly strach a jak jste to celé společně vyřešili. To jim dodá pocit jistoty a sebedůvěry.

 

8 Používejte Time Timer

 

Mění domácí atmosféru a dopomáhá ke snižování stresu i úzkosti. Denní rituály a rutina jsou s vyobrazením časového úseku na Time Timeru mnohem přívětivější a přináší dětem předvídatelnost a již zmiňovaný pocit bezpečí.

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu